Kérdésed van? írj nekünk: webshop@kutyazoo.hu

Blog

Mit kell tudnod, amikor hazahozod kiskutyád

Szeles Balázs
Szeles Balázs
Mit kell tudnod, amikor hazahozod kiskutyád

Az új kiskutya gondozása szívmelengető lehet, az alábbi a tippekkel és sok szeretettel pillanatok alatt nagyszerű kiskutya szülő leszel.

Alábbi blogbejegyzésünkbe pár tanáccsal szeretnénk ellátni kiskutya érkezéséhez:

• Otthon felkészítése
• Felszerelések
• Hazautazás
• Első napok otthon
• Napi rutin kialakítása
• Mire érdemes figyelni
• Hasznos tippek

Szüksége lesz kellékekre

Mielőtt hazahoznád kiskutyájád, győződj meg arról, hogy rendelkezel-e a következő kellékekkel:

Megfelelő állateledel, amennyiben elveszett a választékban kérjen tanácsot tenyésztőjétől, kisállatboltban, állatorvosától.
Etető és itatótál
Biléta a kiskutya nevével, és a gazda telefonszámával
Nyakörv és póráz
Szobakennel
Fekhely
Utazó box, vagy biztonsági öv és hám a biztonságos utazáshoz az autóban
• Folteltávolító a véletlen szennyeződésekhez
Fésű, kefe, amennyiben nem biztos melyik megfelelő a kutyusnak kérdezze meg kutyakozmetikában, vagy a tenyésztő is biztos segítségére lesz
Kutya sampon, fogkefe, fogtisztító jutalomfalat
Magas minőségű, biztonságos rágójátékok a fogzás megkönnyítése érdekében
Bolha, kullancs és parazita elleni védekezés, kérjen segítséget állatorvosánál
Jutalomfalat – sose korai a tréning elkezdése
• Esetleg néhány baba vagy kutya kapu, hogy elzárja a ház szakaszait
+ 1 játékból SOSE elég

Hasznos tippeket

Használj rozsdamentes acélból készült tálakat, amelyek nem törnek, és nem tudja a kutyus megrágni
Biztonságos játékot válaszunk kedvencünknek, a plüss játékok gyakran 1-2 percig élnek, ezeknek a töltőanyagának lenyelése veszélyes lehet
A nyakörv kényelmes illeszkedése érdekében hagyjon két ujjnyi helyet a nyakörv és a kutya nyaka között
Nyakörv és a póráz használatához már kiskorában szoktassuk

Kiskutya felemelése

Csakúgy, mint egy csecsemőnél, a kutyus teste is törékeny. Kerüld a kiskutya felvételét, hacsak nem feltétlenül szükséges. Ha szükséges, lágy óvatos, és hajtsd végre az alábbi lépéseket:
1. lépés: Helyezd az egyik kezed a kutyus fara alá, a másik kezed pedig a mellkasa alá.
2. lépés: Emeld meg mindkét karod. Kisméretű felnőtt kutyával használd ugyanezt a technikát. Nagyobb kutyák esetén mindkét karoddal öleld körbe a lábait, húzza a mellkasához és emelje meg.

Készítsd elő otthonod

Ez egy kicsit több munkát igényel, ha kölyökkutya költözik a lakásba, mivel bajnok rágók lehetnek, és hozzáértéssel bírnak olyan dolgok megrágásához, amelyekhez nem kellene.
Hozz létre egy ideiglenes, zárt lakóteret kölyökkutyád számára, ahol nem károsíthatják holmidat, vagy nem ehetnek olyasmit, ami megbetegíti őket. Akár egy „kutyaovi” beszerzése is ajánlatos lehet. Akkor tartózkodnak ezen a területen, amikor nem vagy velük, hogy megakadályozzák őket abban, hogy kárt tegyenek a lakásban, esetleg magukban.
Válassz egy szobát, amely a háztartás tevékenységének központja, hogy kutyád ne érezze magát elszigeteltnek, és győződjön meg róla, hogy könnyen tisztítható padlóval rendelkezik. A konyha gyakran jó választás; szükség esetén babakapukkal blokkolhatja. Győződj meg róla, hogy eltávolítottál mindent, amit nem akar, hogy a kutyus megrágjon, szétszedjen, vagy összepiszkolja.
Figyelj oda, hogy egyes növények árthatnak a kutya egészségének, így azokat is körültekintően pakold el.

Tervezd meg a hazautazást

Érdemes nem egyedül menni a kiskutyáért, hanem egy baráttal, családtaggal, aki elmegy veled a kutyájáért. Stresszel jár az utazás. Még a felnőtt kutyák is idegesek lehetnek - és a félelemmel teli autóút hosszú távú fóbiává válhat az autóutazás során.
Kérj meg valakit, hogy üljön a kutyád mellé a hazautazáson, megnyugtatva őt és megakadályozva, hogy vezetés közben az öledbe ugorjon.
Ha kutyád hozzászokott a boxhoz, akkor elhelyezheti őt abba a hazautazáshoz, de a jövőben ajánlatos hozzászoktatni őt a boxhoz.

Az első napok otthon

Érdemes pár napot otthon maradni a kiskutyával.
Az új kiskutya hazahozatalának ideális ideje az, amikor a ház csendes. Először hozzon létre egy napi rutint, és kövesse az alábbi lépéseket:
1. lépés: Mielőtt bevinnéd a házba kiskedvenced, vidd az udvarra, és töltsön ott néhány percet. Ha elvégzi a dolgát, dicsérd meg.
2. lépés: Vidd a számára kijelölt helyére. Ez a korlátozott terület több napig új "barlangja" lesz. Amennyiben kennelben, vagy boxban alszik tedd bele fekvőhelyét, néhány játékkal, hagyd nyitva az ajtót. Hadd fedezze fel új helyét és a szobát.
3. lépés: Figyeld meg a kutyusod, és lépj kapcsolatba vele (játék, simogatás, dícséret), miközben megszokja új otthonát.
4. lépés: Állítsatok be egy napi rutint (étkezés, séták, tréningek stb.), figyelni kell a következetességre és arra, hogy ne a kutya alakítsa az életünket, ha nem mi magunknak.

Sok dolog magában foglalja a kutya megfigyelését és az ütemterv kidolgozását, hogy megfeleljen az igényeiknek.

Kölyökkutyák

Ne bánj a 8-12 hetes kiskutyával, úgy, mint egy felnőtt kutyával. Ugyanúgy bánj vele, mint egy csecsemővel, türelemmel, felügyelettel és gyengéd érintéssel. Az, ahogyan ebben a korban kapcsolatba lépsz a kölyökkutyáddal, kritikus fontosságú a szocializáció szempontjából.

Használd ezeket a tippeket:
• Ne vigyél haza kiskutyát nyaralás közben. Minél több időt tölts vele, hogy a napi rutint be tudd állítani.
• Mindig felügyeld kiskutyád, és rendszeresen lépj kapcsolatba vele.
• Figyelj azokra a jelekre (közelít az ajtóhoz, körbe-körbe járkál), amelyekkel jelzi, hogy ki kell mennie.
• Egy fiatal kiskutyának nincs hólyagszabályozása, így nem tudja tartani a vizeletet, étkezés, ivás, alvás vagy játék után azonnal mennie kell.
• Ne büntesd meg a balesetet. Soha ne nyomd az orrát a kakiba vagy a vizeletbe, és ne szidd meg. Nem fogja megérteni, és nem ebből fogja megtanulni, hogy bent nem szabad elintézni a dolgát.
• Dicsérd meg a kiskutyát, valahányszor kint intézi el a dolgát.
Tápláld a kölyökkutyáját egy kutyusok számára tervezett formulával. Mint egy csecsemőnek, neki is tápláló, jól emészthető ételre van szüksége.

A képzést sose túl korai elkezdeni, következő blog bejegyzésünkben erről is szó lesz.
Sok sikert a kiskutyához.

kutyazoo.hu csapata